W drodze na rynek pracy - spotkania z pracodawcami. Zawody rzemieślnicze wczoraj i dziś
Informacja archiwalna
Zarchiwizowano 10 maja 2022
Zapraszamy na seminarium w ramach
Regionalnego Forum Doradztwa Zawodowego
"W drodze na rynek pracy – spotkania z pracodawcami.
Zawody rzemieślnicze wczoraj i dziś"
Szkolenie jest adresowane do doradców zawodowych i nauczycieli odpowiedzialnych za organizację doradztwa zawodowego.
Kolejne z cyklu seminariów, podczas których w rozmowach z pracodawcami poruszamy tematy związane z planowaniem ścieżki kariery, wyzwaniami, jakie stawia przed młodymi ludźmi rynek pracy. Spotykamy się z pracodawcami, czyli tymi, którzy są najbliżej rynku pracy, ale też dyrektorami i nauczycielami ze szkół ponadpodstawowych kształcących w zawodach. Wspólnie zastanawiamy się, jak rozmawiać z uczniami na temat planowania kariery, kompetencji niezbędnych w różnych zawodach i wymagań rynku pracy.
W związku z obchodami Roku Rzemiosła w Województwie Śląskim, tym razem chcemy przybliżyć świat zawodów rzemieślniczych i specyfikę kształcenia w szkole rzemieślniczej.
Program spotkania:
- Historia rzemiosła i przemysłu ludowego na terenie Górnego Śląska i w Zagłębiu Dąbrowskim – Damian Piotr Adamczak.
- Wywiad z pracodawcą – o możliwościach i wyzwaniach rynku pracy oraz oczekiwaniach pracodawców wobec młodych pracowników; prezentacja specyfiki zawodu i środowiska pracy: zawód piekarz – Stanisław Bigaj.
- Prezentacja doświadczeń i specyfiki kształcenia w szkole rzemieślniczej na przykładzie Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I Stopnia w Katowicach – Bożena Banasik.
- Inspiratorium doradcy zawodowego.
Prowadzący: Katarzyna Drzewiecka-Tymkiewicz, Sonia Gogulla, Katarzyna Wilk
oraz zaproszeni goście:
- Damian Piotr Adamczak – starszy kustosz w Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie",
- Bożena Banasik – dyrektor Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I Stopnia w Katowicach,
- Stanisław Bigaj – mistrz w zawodzie piekarz, właściciel piekarni Bigaj Stanisław w Jaworznie.
Termin: 10 maja 2022 r. w godz. 16:00 – 18:15
Liczba godzin: 3
Miejsce: spotykamy się online na platformie ClickMeeting
Warunki uczestnictwa
Udział w seminarium jest nieodpłatny.
Szkolenie zakończone.
Koordynatorzy:
Katarzyna Drzewiecka-Tymkiewicz
e-mail:Sonia Gogulla
e-mail:Katarzyna Wilk
e-mail:
Prelegenci:
Damian Piotr Adamczak – muzealnik, starszy kustosz w Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie".
Autor wystaw stałych: "Tradycyjne rzemiosło ludowe – ginące zawody" (obecnie w modernizacji), "Mechanizacja na wsi", "Jak dawniej prano" (zakończona), kilkunastu wystaw czasowych, artykułów prasowych, publikacji naukowych. Współautor "Szlaku drewnianej architektury woj. śląskiego".
Członek Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce, odznaczony Brązową Odznaką Zasłużony dla Województwa Śląskiego.
Bożena Banasik – dyrektor Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I Stopnia w Katowicach, absolwentka studiów magisterskich na kierunku Zarządzanie i Marketing w zakresie Zarządzania instytucjami publicznymi i samorządowymi oraz studiów podyplomowych w zakresie Socjoterapii.
Zdobywała doświadczenie zawodowe jako nauczyciel przedmiotów ekonomicznych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach, wykładowca na studiach podyplomowych w Ośrodku Szkoleniowym "Elpax" w Bytomiu, komendant Hufca Pracy w Jaworznie Śląskiej Wojewódzkiej Komendy OHP.
Współpracuje z pracodawcami, rodzicami i uczniami w obszarze realizacji przygotowania zawodowego na poziomie nauki zawodu i przyuczenia do wykonywania określonej pracy.
Wspiera młodzież zagrożoną wykluczeniem społecznym w procesie wychowania, m.in. poprzez kształtowanie bezpiecznych postaw zmierzających do uzyskania samodzielności życiowej i pełnienia ról społecznych oraz nabywania kompetencji umożliwiających funkcjonowanie w środowisku pracy.
Stanisław Bigaj – właściciel piekarni Bigaj Stanisław w Jaworznie, mistrz w zawodzie piekarz. Jest egzaminatorem w Izbie Rzemieślniczej w Katowicach oraz członkiem Zarządu Cechu Rzemiosł Różnych w Jaworznie. Prowadzi rodzinną piekarnię, w której pieczywo produkuje się tradycyjnymi metodami, posiadającą certyfikat "Firma z jakością", "Firma godna zaufania" oraz nominowaną jako "Firma z przyszłością".
Aktywnie współpracuje ze środowiskiem lokalnym, w tym z Ochotniczą Strażą Pożarną, ośrodkami edukacyjnymi i opiekuńczymi. W swojej piekarni organizuje zajęcia zawodoznawcze w zawodzie piekarz. Jest laureatem srebrnej odznaki mistrza za szkolenie uczniów w zawodzie, Złotego Medalu im. Jana Kilińskiego oraz brązowej odznaki za zasługi dla pożarnictwa.