Metis promuje "Zdrowe JedzOnko"!
Informacja archiwalna
Zarchiwizowano 7 października 2016
W dniu 22 września 2016 r. uczestniczyliśmy w warsztatach "Zdrowe JedzOnko" prowadzonym przez nauczycielki Zespołu Szkół Specjalnych nr 38 w Zabrzu – panią Barbarę Zgolik i Jolantę Kaczmarek. Warsztaty prowadzone były na oddziale hematologii i onkologii dziecięcej Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 1 w Zabrzu.
Warsztaty wrześniowe były kontynuacją cyklu, który realizowany jest na tymże oddziale od dwóch lat. Pomysłodawczyniami powyższego projektu są ww. nauczycielki. Samodzielnie znalazły sponsorów nawiązując współpracę z Fundacją Iskierka i innymi firmami, wynegocjowały warunki i zgodę dyrekcji szpitala i rozpropagowały swój pomysł wśród rodziców pacjentów i samych pacjentów.
Warsztaty cieszą się ogromną popularnością, dla dzieci są niezwykłą okazją do poznania smaku i często wyglądu różnorodnych warzyw i owoców, do tworzenia z nich kanapek, koktajli i soków. Mają szansę albo to zrobić samodzielnie, albo z rodzicem, co daje im niezwykle dużo radości.
W ubiegłym roku szkolnym szkoły po raz pierwszy w tak szerokim zakresie spotkały się z zagadnieniem kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży.
Z prowadzonych badań wynika, że "Rodzice wszystkich dzieci deklarują limitowanie konsumpcji słodyczy, ale równocześnie słodycze są podawane jako najczęstsza przekąska, głównie u dzieci z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą i otyłością".
www.phie.pl/pdf/phe-2008/phe-2008-4-531.pdf
Inne badania mówią, że "W populacji wieku rozwojowego popełniane są liczne błędy w żywieniu skutkujące zaburzeniami w stanie odżywienia, dlatego wydaje się wskazanym podjęcie działań edukacyjnych w zakresie zasad prawidłowego żywienia obejmujące całe rodziny jak i personel odpowiedzialny za planowanie i prowadzenie żywienia".
www.phie.pl/pdf/phe-2011/phe-2011-4-799.pdf
W związku z tym inicjatywa nauczycieli ZSS nr 38 jest spójna z jednej strony z zaleceniami dla szkół w zakresie edukacji żywieniowej, a jednocześnie uwzględnia rolę rodziców w generowaniu przyzwyczajeń żywieniowych u dzieci.
Katarzyna Jaworska, Wioleta Baraniak
www.facebook.com/zss38/photos/?tab=album&album_id=799381103576973