Psychodietetyka
Informacja archiwalna
Zarchiwizowano 6 kwietnia 2013
Serdecznie zapraszamy do udziału w seminarium z zakresu psychodietetyki, które odbędzie się w dniu 6 kwietnia 2013 r. w Auli nr 9 katowickiego Wydziału SWPS, rozpoczęcie godzina 16:15.
Seminarium jest komponentem projektu Forum Transferu Wiedzy, w związku z czym należy odesłać formularz zgłoszeniowy (załącznik) do dnia 3 kwietnia 2013 r. do godziny 16:00.
W ramach seminarium odbędą się dwa wykłady – na każdy należy przesłać odrębnie zgłoszenie zaznaczając wykład I lub wykład II w tytule wiadomości.
Zgłoszenia przyjmuje:
Anna Gruca
( ; 785 202 511)
Wykład 1
w godz. 16:15 – 17:45
Psychologiczne i fizjologiczne mechanizmy odpowiedzialne za brak skuteczności diet odchudzających
Anna Januszewicz
Wraz z rosnącym odsetkiem osób z nadwagą i otyłością rośnie liczba osób wielokrotnie podejmujących próby odchudzania. Próby te bazują najczęściej na powstrzymywaniu się przed jedzeniem. Psychologiczne teorie i badania wyraźnie sugerują natomiast, że taki sposób odchudzania przynosi często paradoksalne efekty – nadmierne jedzenie po okresie restrykcji oraz efekt jojo. Taki stan rzeczy jest wyjaśniany przez wiele psychologicznych koncepcji i badań. Główny wniosek z nich płynący brzmi następująco: próby kontrolowania sposobu odżywiania powinny sprowadzać się do przestrzegania prostych zasad żywieniowych, gdyż stosowanie restrykcyjnych diet najczęściej pogłębia problem otyłości. Ponadto interwencje dietetyczne powinny być uzupełniane o interwencje psychologiczne aby zwiększyć prawdopodobieństwo sukcesu w odchudzaniu i zminimalizować ryzyko wystąpienia efektu jojo.
Wykład 2
w godz. 18:00 – 19:30
Psychodietetyka jako szansa na poprawę zdrowia społeczeństwa
Alicja Bukowska Durawa
Mimo realizacji licznych działań prewencyjnych i znacznym postępów w rozwoju wiedzy medycznej zwiększa się częstotliwość występowania otyłości i innych chorób żywieniowozależnych. Dietetycy, lekarze i inni specjaliści pracujący w obszarze zdrowia doskonale wiedzą, że nawet najlepiej zaplanowane jadłospisy i najrzetelniej przekazana wiedza z zakresu odżywiania i aktywności fizycznej nie wystarczą, by zmienić nawyki pacjenta. Zachowanie człowieka zależy bowiem od wielu zmiennych psychologicznych. Dlatego badania pokazują, że interdyscyplinarne podejście do pacjenta łączące w sobie wiedzę medyczną i psychologiczną jest szansą na poprawę sposobu żywienia i stanu zdrowia społeczeństwa.